Odrody viniča podľa:  ABECEDY  •  FARBY VÍNA •  ŠTÝLU VÍNA •  VÝZNAMNOSTI ODRODY •  PÁROVANIA S JEDLOM

Vermentino - talianska odroda viničaVermentino je biela odroda viniča, ktorá má svoj domov v Stredomorí, najmä v talianskych regiónoch Ligúria, Sardínia a Toskánsko, ale tiež vo francúzskom regióne Korzika a Provensálsko. Pôvod tejto odrody nie je úplne jasný, ale predpokladá sa, že pochádza z oblasti Stredozemného mora, pravdepodobne zo Španielska alebo Talianska. Vinič Vermentino preferuje teplú, mediteránnu klímu a dobre sa mu darí v blízkosti mora. Strapce sú stredne veľké až veľké, s malými až stredne veľkými zelenožltými bobuľami, ktoré pri plnom dozretí získavajú zlatistý odtieň.

Víno z odrody Vermentino sa vyznačuje svetložltou farbou so zelenkavými odleskami, ktorá s vekom môže získať zlatisté odtiene. Kvalitné víno Vermentino ponúka svieže, citrusové arómy s náznakom limetky, grapefruitu a zelených jabĺk, často doplnené o bylinkové tóny bazalky, feniklu a s charakteristickým dotykom slanosti, najmä pri vínach z prímorských oblastí. V chuti je víno z odrody Vermentino svieže, s výraznou, ale nie agresívnou kyslosťou, s ľahkou až strednou plnosťou a často s jemnou mineralitou a príjemnou horkosťou v závere. Textúra vína je hodvábna, s dlhším záverom, ktorý odhaľuje jemné ovocné a minerálne nuansy.

Vermentino víno je ideálnym spoločníkom k morským plodom a rybám, najmä k jednoduchým úpravám s olivovým olejom, citrónovou šťavou a bylinkami. Jeho sviežosť a jemná slanosť vynikajúco dopĺňajú ľahšie predjedlá, ako je carpaccio z rýb alebo mäkkýšov, krémové rizoto s morskými plodmi alebo jednoduché cestoviny s olivovým olejom a parmezánom. Vermentino víno sa tiež výborne hodí k typickým stredomorským pokrmom, ako sú zeleninové antipasti, ľahké syrové predjedlá a pokrmy z bieleho mäsa grilovaného s bylinkami. Vďaka svojej všestrannosti je Vermentino skvelou voľbou aj k ázijskej kuchyni, najmä k thajským a vietnamským jedlám s citrónovou trávou a koriandrom.

Zdieľajte na: