Falanghina je starodávna biela odroda viniča pochádzajúca z talianskej Kampánie, kde sa pestuje už od rímskych čias. Historici sa domnievajú, že práve z tejto odrody sa vyrábalo slávne Falernské víno, ktoré bolo považované za jedno z najlepších vín starovekého Ríma. Vinič Falanghina sa vyznačuje malými až stredne veľkými strapcami so žltozelenými bobuľami. Najlepšie sa jej darí na vulkanických pôdach v okolí Neapola, kde vytvára aromatické a minerálne vína.
Víno z odrody Falanghina zaujme svojou intenzívnou, komplexnou aromatikou. V mladom víne dominujú tóny citrusového ovocia, zelených jabĺk a hrušiek, ktoré dopĺňajú kvietinové vône jazmínu a pomarančových kvetov. Charakteristická je aj výrazná mineralita a slanosť, ktorú víno získava z vulkanických pôd. Falanghina ponúka stredne plné telo s osviežujúcou kyselinou a dlhým, minerálnym záverom. Víno má jasnú, slamovožltú farbu so zelenými odleskami.
Svieže víno Falanghina je ideálnym spoločníkom k morským plodom a rybám, ktoré sú typické pre kampánsku kuchyňu. Výborne sa hodí k ustriciam, grilovaným krevetám a rybám pripraveným na citróne a bylinkách. Jeho živá kyslosť a minerálny charakter skvele dopĺňajú aj ľahšie predjedlá, čerstvú mozzarellu a citrusové šaláty. Je tiež vynikajúcim aperitívom a osviežujúcim letným vínom.
Ponuka vína odrody Falanghina