Odrody viniča podľa:  ABECEDY  •  FARBY VÍNA •  ŠTÝLU VÍNA •  VÝZNAMNOSTI ODRODY •  PÁROVANIA S JEDLOM

Nerello Mascalese - talianska odroda viničaNerello Mascalese je červená odroda viniča pôvodom zo Sicílie, kde sa pestuje už od 18. storočia najmä na východných svahoch sopky Etna. Pomenovaná je podľa mesta Mascali a predpona „Nerello“ odkazuje na tmavú farbu bobúľ. Vinič Nerello Mascalese sa vyznačuje drobnými až stredne veľkými bobuľami modročiernej farby s tenkou šupkou, ktoré vytvárajú stredne husté strapce. Táto odroda bola schopná sa prispôsobiť náročným podmienkam vulkanickej pôdy a vysokým nadmorským výškam, čo dáva vínu jedinečný minerálny charakter.

Víno z odrody Nerello Mascalese očaruje svojou eleganciou a komplexnosťou, pre ktorú je často označované ako „sicílsky Pinot Noir“ alebo „sicílske Barolo“. Červené víno Nerello Mascalese ponúka jemné tóny červeného bobuľového ovocia, najmä čerešní a malín, doplnené o arómy ruží, korenistých byliniek, vulkanickej minerality a jemného dymu. Nerello Mascalese víno sa vyznačuje svižnou kyselinkou, jemnými, no výraznými tanínmi a stredne plným telom s prekvapivou transparentnosťou a vzdušnosťou. S vekom víno Nerello Mascalese rozvíja fascinujúce tóny sušených kvetov, húb a zemitosti.

Nerello Mascalese víno je vynikajúcim gastronomickým partnerom, ktorý sa skvele dopĺňa s mnohými pokrmami. Ideálne sa hodí k tradičným sicílskym jedlám, ako sú cestoviny s paradajkovou omáčkou, grilované jahňacie či zajačie mäso. Víno z odrody Nerello Mascalese krásne ladí s grilovanými rybami, jedlami z baklažánov a pizzou. Pre netradičné, no harmonické spojenie skúste Nerello Mascalese víno s pokrmami z húb, najmä s lesnými hubami alebo hríbovým risottom, ktoré podčiarknu zemité tóny tohto jedinečného sicílskeho vína.
 

Ponuka vína odrody Nerello Mascalese

 

Zdieľajte na: