Viognier je elegantná biela odroda viniča, ktorá pochádza z oblasti severného Rhône vo Francúzsku, kde sa traduje, že ju priviezli Rimania už v 3. storočí pred naším letopočtom. Viognier v polovici 20. storočia takmer vymizol a vo Francúzsku zostalo vysadených iba 14 hektárov tejto odrody. Našťastie sa od 80. rokov táto odroda znovu dostala do popredia. Viognier vinič sa vyznačuje stredne veľkými strapcami s guľatými bobuľami svetložltej až zlatožltej farby, ktoré dozrievajú pomerne skoro, no vyžadujú si teplú a slnečnú lokalitu, aby dosiahli plnú zrelosť.
Víno Viognier očaruje svojou bohatou, hodvábnou textúrou a intenzívnymi arómami. Biele víno Viognier ponúka komplexné arómy broskýň, marhúľ, citrusov, lotosového kvetu, zázvoru a medu, ktoré sa harmonicky prelínajú s jemnými tónmi vanilky a kokosu. Vína Viognier sú plné, s nižšou kyslosťou a výraznou plnosťou, čo im dodáva šťavnatý, takmer olejnatý charakter. Viognier víno môže pri správnom spracovaní poskytnúť neuveriteľne dlhý záver s nádychom korenia a citrusovej kôry.
Víno z odrody Viognier je výborným partnerom pre široké spektrum pokrmov. Dokonale sa hodí k ázijskej kuchyni, najmä k pikantným jedlám a kari. Vynikne tiež v spojení s grilovanými morskými plodmi, ako sú krevety či homár. Aromatická povaha vína Viognier robí z tohto vína skvelý doplnok ku kozím syrom, ľahkým mäsovým paštétam, a dokonca aj k tekvicovým jedlám. Pre jedinečný gastronomický zážitok skúste Viognier párovať s broskyňovým alebo marhúľovým dezertom.
Ponuka vína odrody Viognier