Vinná usadenina- vinný kameň vzniká, keď prirodzené minerály obsiahnuté vo víne, ako je draslík, alebo vápnik sa spoja s kyselinou vinnou. V rozpustenej forme sa nachádzajú v podstate v každom víne.
To, že sa tvoria väčšie kryštály a stávajú sa viditeľným, môže byť spôsobené napríklad skladovaním vína pri nízkych teplotách. Koľko a či vôbec vínný kameň vznikne, závisí aj od ročníka vína, alebo obsahu alkoholu.Vinný kameň je zdravotne úplne nezávadný a nijako neovplyvňuje chuť vína. Nie je to ani znak zlej, alebo vysokej kvality, ale prirodzený produkt minerálov a ovocných kyselín vo víne.Rozšírený je aj predpoklad, že vinný kameň vzniká len pri starších vínach. To nie je pravda. Časť vinného kameňa sa ukladá už v sudoch počas fermentácie a zrenia.
Čo sa však vekom môže meniť, je veľkosť kryštálikov vinného kameňa. Pretože vo fľašiach, ktoré sú dlho skladované na rovnakom mieste sa jednotlivé kryštály môžu časom spájať a vytvárať väčšie celky.
V starších červených vínach, ktoré sú veľmi plné a bohaté na triesloviny sa v priebehu rokov často vytvára takzvaný depot. Táto pomerne prášková, tmavo sfarbená usadenina sa skladá z trieslovín a farbív, ktoré sa spájajú s vekom a klesajú ku dnu.
Záver: Vinný kameň nijako nepoškodzuje víno a nevypovedá ani o jeho kvalite.