Tempranillo - španielska odroda hrozna
O víne

Tempranillo: Odroda, ktorá definuje španielske víno

Tempranillo je jednou z najprestížnejších odrôd červeného hrozna v Španielsku a ponúka bohatú tapisériu chutí a vôní, ktoré formujú identitu mnohých ikonických španielskych vín. Napriek vysokému potenciálu starnutia sa Tempranillo pije prevažne mladé a prináša žiarivé slnko zo Španielska do pohárov milovníkom dobrého vína po celom svete. Tak lahodne, ako sa slovo Tempranillo kotúľa z jazyka, tak lahodne steká víno vyrobené z tejto odrody hrdlom.

História Tempranilla

Tempranillo sa v Španielsku pestuje už od stredoveku a prvé písomné zmienky o „Las Tempraniellas“ z oblasti Ribera del Duero pochádzajú z 13. storočia. Burgundskí mnísi boli už v tom čase veľmi skúsení vo výrobe vína, ktoré sa považovali za hlavný prostriedok k inšpirácii a zdroju poznania. Odroda viniča Tempranillo vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou prirodzeným krížením španielskych odrôd Albillo MayorBenedicto, ako to potvrdzujú genetické analýzy z roku 2012. Tempranillo je známe aj pod inými názvami. Napríklad v Katalánsku sa nazýva Ull de Llebre, v Ribera del Duero Tinto Fino alebo Tinta del Pais a v La Mancha je známe pod názvom Cencibel. Táto ušľachtilá odroda viniča sa teší obľube aj v Portugalsku, kde ju názývajú Tinta roriz alebo Tinta de Roriz.

Charakter vína

Červené víno z odrody Tempramillo vyniká silným a ovocným buketom černíc, lesných jahôd, sliviek, ríbezlí, čerešní a malín. Vína Tempranillo dozrievajúce v dubových sudoch obohacujú vôňu o nuansy tabaku, vanilky, kože a dreva. Elegantné telo kombinuje mnohostrannú, jemnú štruktúru s jemnými tanínmi a miernou kyslosťou. Tempranillo má vysoký potenciál starnutia a aj po mnohých rokoch skladovania si zachováva svoj mladistvý charakter.

Pôda a podnebie výrazne ovplyvňujú charakter dopestovaného hrozna, preto Tempranillo z každej vinárskej oblasti chutí inak. Vína z oblasti Rioja majú často ľahký a ovocný charakter, z oblasti Toro sú považované za obzvlášť silné a korenisté. Avšak všetky vína vyrobené z odrody Tempranillo v Španielsku majú vysoký podiel slnečných dní, čo dodáva španielskemu vínu bezprecedentnú kvalitu oproti našim Slovenským vínam.

Vinič Tempranilla

„Las Temraniellas“ v preklade znamená „malé skoré“, čo dokonale vystihuje tvar a obdobie dozrievania hrozna, ktoré je výrazne menšie, ako u iných odrôd. Bobule sú veľmi tmavej farby s hrubou šupkou, vďaka čomu vznikajú sýto sfarbené červené vína stredne rubínovej až granátovej farby.

Tempranillo má dobrú odolnosť voči chorobám viniča a silné korene schopné prerastať pôdu do veľkých hĺbok. V každej vinárskej oblasti sú pôdy iné. Ílovité pôdy zvyšujú koncentráciu trieslovín a hĺbku farby hrozna, vápencové pôdy sú priaznivé pre rozvoj sofistikovanej štruktúry trieslovín, ktorej výsledkom sú vína s vyššou komplexnosťou a eleganciou a piesočnaté pôdy pomáhajú vytvárať jemnú chuť a vôňu.

Viniču sa darí aj v náročných poveternostných podmienkach a Tempranillo sa v rôznych oblastiach prispôsobilo širokému spektru klimatických podmienok. Pestuje sa v oblastiach s chladnými zimami a horúcimi letami ako v Ridera del Duero, v extrémne suchom La Mancha, vo vlhkom podnebí Navarry, pri silných výkyvoch teplôt v Toro a prosperuje aj vo vyšších polohách Katalánska.

Najvýznamnejšie vinárske oblasti pestovania Tempranilla

Rioja

Oblasť siaha od chladnejšej a vyššie položenej oblasti Rioja Alta až po teplejšiu a suchšiu oblasť Rioja Baja. Tieto rozdiely prispievajú k širokej škále štýlov – od elegantných a štruktúrovaných až po robustné a zrelé. Vyššie položené oblasti profitujú z nižších teplôt a výrazného denného kolísania teplôt a produkujú vína s vyváženou kyslosťou a jemnou chuťou.

Ribera del Duero

Vína z tejto vinárskej oblasti patria k najvyhľadávanejším. Vinohrady umiestnené vo veľkej nadmorskej výške a výrazné teplotné rozdiely medzi dňom a nocou spomaľujú proces dozrievania, čo umožňuje rozvoj komplexných vôní a chutí pri zachovaní kyslosti. Vína z oblasti Ribera del Duero sú známe svojou hĺbkou, intenzitou a potenciálom starnutia.

Toro

V Toro na severozápade Španielska sa Tempranillo prispôsobilo drsnejšiemu podnebiu a vína z tejto oblasti sú zvyčajne plnšie a mohutnejšie. Horúce podnebie a piesočnatá pôda v tejto oblasti prispievajú k výrobe vín s vyšším obsahom alkoholu a silnými trieslovinami.

La Mancha

La Mancha je jednou z najväčších vinohradníckych oblastí na svete a jej suché podnebie a stály slnečný svit vytvárajú pre Tempranillo priaznivé podmienky. Vína z tohto regiónu sú ovocné a vďaka teplejším podmienkam pestovania majú prístupnejší štýl.

Tempranillo k jedlám

Tempranillo je všestranné víno. Perfektne sa hodí k pečenému jahňaciemu mäsu, duseným mäsám a cestovinám s paradajkami a hubami, k rybám, ale aj k dezertom na báze čokolády. S pribúdajúcim obdobím dozrievania víno nadobúda plnšiu štruktúru, ktorá je výborná ku grilovaným alebo údeným červeným mäsám.

Zdieľajte na:

Pridaj komentár