Susumaniello - Talianska odroda z Puglie
O víne

Susumaniello: Talianska vzácnosť z Puglie, ktorá ožíva

Susumaniello je jedna z najvzácnejších autochtónnych odrôd červeného hrozna z talianskej oblasti Puglia, ktorá v posledných desaťročiach zažíva pozoruhodné znovuzrodenie. Napriek svojej obmedzenej produkcii ponúka Susumaniello mimoriadne bohatú paletu chutí a aromatických profilov, ktoré zachytávajú podstatu južného Talianska. Je to víno, ktoré rozpráva príbeh svojho územia – príbeh slnkom zaliatych viníc, kde sa more stretáva so zemou. Tak tajomne, ako znie jeho meno na perách, tak fascinujúco sa odhaľujú vrstvy vína vyrobeného z tejto starobylej odrody.

História Susumaniella

Susumaniello - pestovanie vinica vo vinohradoch v PulgiiSusumaniello sa v regióne Puglia, predovšetkým v provincii Brindisi, pestuje už niekoľko storočí, hoci písomné zmienky o ňom sú pomerne vzácne. Historici vína sa domnievajú, že ide o starobylú odrodu, ktorá bola pravdepodobne privezená z východu, možno Grécka, počas dávnych obchodných časov. Dlhé roky bola táto odroda používaná najmä ako súčasť zmesí a zvyšovala farbu a štruktúru vín.

V 20. storočí Susumaniello takmer vymizlo, lebo vinári dávali prednosť komerčne úspešnejším odrodám. Znovuobjavenie tejto odrody nastalo až koncom 90. rokov minulého storočia, keď niekoľko vizionárskych vinárov z Puglie rozpoznalo potenciál tejto odrody a začalo produkovať čisté odrodové vína. Genetické analýzy naznačujú možné príbuzenstvo s odrodou Sangiovese, hoci presný pôvod zostáva zahalený tajomstvom, tak ako mnohé iné aspekty talianskej vinárskej histórie.

Charakter vína

Červené víno z odrody Susumaniello vyniká intenzívnou tmavočervenou až fialovou farbou a komplexným aromatickým profilom. Dominujú tu vône čiernych čerešní, černíc, moruší a sliviek, ktoré dopĺňajú korenisté tóny čierneho korenia a sladkého drievka. Vína z odrody Susumaniello zrejúce v dubových sudoch získavajú dodatočné vrstvy kakaových bôbov, praženej kávy, tabaku a balzamikových tónov.
Chuťový profil Susumaniella je rovnako bohatý – plné telo s dobre integrovanými tanínmi, živou kyslosťou a dlhotrvajúcim záverom. Hoci mladé vína môžu byť robustné a výrazné, s vekom nadobúdajú eleganciu a jemnosť, pričom si zachovávajú svoju charakteristickú štruktúru a ovocnosť. Puglijské podnebie a vápenaté pôdy dodávajú vínu minerálny podtón, ktorý zvýrazňuje jeho komplexnosť a umocňuje zážitok z jeho pitia.

Vinič Susumaniella

Susumaniello - odroda viniča - strapce hroznaNázov Susumaniello údajne pochádza z dialektu a znamená „oslík nesúci náklad“, čo odkazuje na bohatú úrodnosť mladých viničov, ktoré produkujú také množstvo hrozna, akoby niesli ťažký náklad. S postupom veku však úrodnosť klesá, zato kvalita hrozna výrazne stúpa, čo je pre skúsených vinárov obzvlášť cenné.

Bobule Susumaniella sú stredne veľké s hrubou modročiernou šupkou bohatou na antokyány, vďaka čomu poskytujú vínam intenzívnu farbu. Strapce sú kompaktné a pomerne malé. Vinič má dobrú odolnosť voči chorobám, najmä voči hubovým infekciám, a výborne znáša horúce a suché leto typické pre Pugliu.

Susumaniello sa pestuje prevažne na vápnitých a hlinitých pôdach, ktoré poskytujú dobrú drenáž a zároveň dokážu uchovať dostatočnú vlhkosť počas suchých letných mesiacov. Tieto pôdy dodávajú vínu charakteristickú mineralitu a pomáhajú udržiavať vyváženú kyslosť aj v teplejších rokoch. Odroda Susumaniello si najlepšie rozumie s horúcim stredomorským podnebím s miernym morským vplyvom, ktorý zmierňuje extrémne letné teploty.

Najvýznamnejšie vinárske oblasti pestovania Susumaniella

Brindisi

Provincia Brindisi, v ktorej sú vinice priaznivo ovplyvnené Jadranským morom, je epicentrom pestovania Susumaniella. Vína z tejto oblasti sú známe svojou vyváženosťou medzi ovocnými tónmi a mineralitou. Morská blízkosť prispieva k jemným slaným podtónom, ktoré podčiarkujú jedinečnosť týchto vín.

Salento

Polostrov Salento, nachádzajúci sa na podpätku talianskej „čižmy“, poskytuje ideálne podmienky pre pestovanie Susumaniella. Vápencové pôdy a väčšie denné teplotné výkyvy vedú k produkcii komplexnejších vín s výraznejšou kyslosťou a delikátnejšou štruktúrou.

Valle d’Itria

V tejto malebnej oblasti, známej svojimi charakteristickými domami „trulli“, produkuje Susumaniello elegantnejšie a aromaticky komplexnejšie vína. Vyššia nadmorská výška a väčší rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami spomaľuje dozrievanie hrozna, čím podporuje rozvoj jemnejších aromatických látok.

Manduria

Hoci je táto oblasť známejšia pestovaním odrody Primitivo, nájdu sa tu vinári, ktorí pestujú Susumaniello, najčastejšie v zmiešaných viniciach. Vína z tejto oblasti majú potenciál byť plnšie a koncentrovanejšie, s výraznejšími ovocnými tónmi a zamatovou štruktúrou.

Susumaniello k jedlám

Susumaniello je vďaka svojej komplexnosti a vyváženej štruktúre univerzálnym spoločníkom k mnohým jedlám. Mladšie vína sa vynikajúco hodia k tradičným puglijským cestovinám s paradajkovou omáčkou, ku grilovanej zelenine a čerstvým morským plodom. Vyzretejšie, dubom ovplyvnené Susumaniello výborne dopĺňa pečené červené mäso, divinu a zrelé syry.

Charakteristická kyslosť a ovocnosť tejto odrody ju robí vhodnou aj k pikantnejším jedlám a tučnejším mäsám, kde pomáha vyvážiť a osviežiť chuťové bunky. Niektorí gurmáni oceňujú aj nezvyčajnú kombináciu staršieho Susumaniella s horkou čokoládou, kde triesloviny a ovocnosť vína vytvárajú fascinujúci kontrast s horkosťou a sladkosťou dezertu.

Zdieľajte na:

Pridaj komentár