Odroda viniča Tempranillo sa v Španielsku pestuje už od stredoveku a s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla prirodzeným krížením španielskych odrôd Albillo Mayor a Benedicto. Tempranillo je v Španielsku vysadené na viac ako 200 000 hektároch a k najvýznamnejším pestovateľom patria vinárske oblasti Rioja, Ribera del Duero, Toro, La Manch, Penedès a Navarra. Každá oblasť má iné klimatické podmienky a iné zloženie pôdy, čo sa odráža aj na chuti vína, ktorá je pre každú oblasť jedinečná. Bobule Tempranilla sú menšie, veľmi tmavej farby s hrubou šupkou, vďaka čomu vznikajú sýto sfarbené červené vína stredne rubínovej až granátovej farby.
Víno z červeného hrozna španielskej odrody Tempranillo vyniká silným a ovocným buketom černíc, lesných jahôd, sliviek, ríbezlí, čerešní a malín. Vína Tempranillo dozrievajúce v dubových sudoch obohacujú vôňu o nuansy tabaku, vanilky, kože a dreva. Elegantné telo kombinuje mnohostrannú, jemnú štruktúru s jemnými tanínmi a miernou kyslosťou. Tempranillo má vysoký potenciál starnutia a aj po mnohých rokoch skladovania si zachováva svoj mladistvý charakter. Viacej zaujímavých informácií o odrode Tempranillo sa dozviete v našom blogu o víne.
Tempranillo je všestranné víno. Perfektne sa hodí k pečenému jahňaciemu mäsu, duseným mäsám a cestovinám s paradajkami a hubami, k rybám, ale aj k dezertom na báze čokolády. S pribúdajúcim obdobím dozrievania víno nadobúda plnšiu štruktúru, ktorá je výborná ku grilovaným alebo údeným červeným mäsám.
Ponuka vína odrody Tempranillo