červené víno
O víne

Červené víno

Sýto červená farba a rubínovo červený lesk, zamatový pocit na podnebí a bobuľový záver: pozývame vás na cestu svetom červených vín.

Nájsť dobré červené víno môže byť celkom jednoduché. Červené víno však nie je len červené víno: vinohradníci z celého sveta majú dnes prístup k širokej škále metód, ktorými môžu dať svojmu vínu individuálny charakter.

Vôňa plného červeného vína siaha od vanilky a tabaku po horkú čokoládu a fialky. Mnohé kvapky odhaľujú tóny červených alebo čiernych lesných plodov a čerešní, zatiaľ čo iné vína obsahujú aj škoricu a sladké drievko. Na čo si treba dať pozor pri kúpe červeného vína, aby si ho váš jazýček zamiloval?

Ak si chcete kúpiť červené víno, nechajte prehovoriť svoje zmysly! Oči, nos a jazyk sú majstrami v ochutnávaní lahodných vôní, ako je jemný med alebo korenistá škorica. Chuť červeného vína závisí od jeho pôvodu, vinára a pestovateľskej oblasti, ako aj od výroby a skladovania. Ktoré červené víno máte v konečnom dôsledku najradšej, je otázkou vašich osobných preferencií. Podrobné popisy na stránkach predajcov, vinohradníkov a vinárstiev vám poskytnú veľmi dobrú predstavu o tom, čo môžete očakávať od chuti pri kúpe červeného vína. Ktoré červené víno sa hodí ku ktorému jedlu? Červené víno musí dokázať viac ako len dobre chutiť. Svojimi jedinečnými vôňami by malo rozprávať príbehy a prebúdzať spomienky na pekné chvíle. Možno by ste chceli k jedlu ochutnať svoje nové obľúbené červené víno? Predtým, ako sa rozhodnete a kúpite si červené víno, dáme vám inšpiráciu, ako najlepšie skombinovať obľúbené odrody viniča rôzneho pôvodu s jedlom.

 

Jedlo červené víno chuť vínnej révy
Bravčové a kuracie Mladé a chutné červené vína s miernym telom a vyváženou kyselinkou. Pinot Noir, Merlot, Marcelan alebo Grenache tieto kritériá spĺňajú. Elegantné telo a svieže ovocie ladí s ľahkým mäsom.
Hovädzie alebo jahňacie mäso Veľmi dobre sa hodia červené vína ako je stredne plný Syrah z Rhôny, Pinot Noir z Burgundska a Tempranillo z Rioje. Stredné telo s jemnými tanínmi a krásnym ovocím sa do takýchto jedál zahniezdi.
Diviak a jeleň Silná divoká aróma si vyžaduje ťažké červené vína z Prioratu, Tora, Borja alebo z Rhôny. Silná korenitosť vína s jemnými ovocnými nuansami sa spája s mäsom diviny.
Jeleň alebo králik Tu sa vyžaduje zdržanlivosť. Odporúčajú sa elegantné červené vína ako Pinot Noir, Lemberger, Grenache alebo mladé vína z Talianska. Umiernené telo sprevádza mäso jemným a ovocným spôsobom, namiesto toho, aby ho prebilo.
Ryby a plody mora Typické sú biele vína a ružové vína. Zaprisahaní milovníci červeného vína siahajú po vychladených, jemných červených vínach, napríklad Pinot Noir z Ahru alebo Barbera z Piemontu. Mierny chlad a nízky tanín ponúka maximálny pôžitok aj s kôrovcami a pod.
Cestoviny a pizza Primitivo, Sangiovese, Mourvèdre alebo Pinot Noir: K cestovinám a pizze s červenými omáčkami sa hodí (takmer) čokoľvek. Dôležité: Zelenina ako špenát, šampiňóny a artičoky so sebou prirodzene prinášajú horké látky. Hodia sa sem chutné červené vína s malým množstvom tanínov a jemnou kyselinkou.
Zelenina alebo šalát Je to podobné ako s rybami. Biele víno a ružové sa k sebe dokonale hodia. Ale k vegetariánskej strave šikovne doplní aj jemné červené víno ako Rulandské modré, Merlot či Grenache. Ako to už často býva: záleží – tu od druhu zeleniny. Dobrou voľbou sú však jemné ovocné červené vína. Ako to už často býva: záleží – tu od druhu zeleniny. Dobrou voľbou sú však jemné ovocné červené vína.

červené vínoCabernet Sauvignon: Ťažké, tmavé a silné víno. Nízke úrody viniča z neho robia jedno z vysoko kvalitných vín, ktoré vinári pestujú v mnohých kútoch sveta.

Merlot: Mimoriadne bohaté červené hrozno s nízkou kyslosťou a ovocnou arómou. Vinohradníci ich pestujú po celom svete: od Francúzska cez Taliansko a Nemecko až po Austráliu.

Tempranillo: Pikantné červené víno zo Španielska, alebo Portugalska. Milovníci portského vína poznajú odrodu hrozna pod portugalským synonymom: Tinta Roriz

Syrah (tiež: Shiraz): Jeho korenistý charakter má svoj pôvod vo francúzskom údolí Rhôny a robí ho jedným z najušľachtilejších červených hrozien.

Grenache: Ide o veľmi vyvážené červené víno v pohári. Klasické francúzske víno má jemný, ovocný charakter.

Pinot Noir: Priatelia nemeckých vín poznajú elegantné červené víno pod názvom Spätburgunders. Odroda hrozna kladie vysoké nároky na svoju polohu. Zvlášť dobre sa jej darí v chladnejších zemepisných šírkach, napríklad na Ahr alebo v Burgundsku.

Pridaj komentár