Corvinone je červená odroda viniča, ktorá má svoj domov v regióne Veneto v severnom Taliansku, kde sa pestuje už stáročia, najmä v oblasti Valpolicella. Dlho sa mylne považovala za klón odrody Corvina, no genetický výskum potvrdil, že ide o samostatnú odrodu. Corvinone vinič sa vyznačuje veľkými, elipsovitými bobuľami tmavomodrej farby s hrubou voskovitou šupkou bohatou na triesloviny a farbivá. Strapce Corvinone sú rozvoľnené, stredne veľké až veľké, a vinič dozrieva neskoro, zvyčajne začiatkom októbra.
Víno z odrody Corvinone vyniká svojou robustnosťou a výrazným charakterom. Červené víno Corvinone ponúka bohatú paletu čerešňových a višňových tónov, doplnených o nuansy horkej čokolády, sliviek a sušených bylín. Corvinone víno má stredne plné telo s peknou štruktúrou, výraznými, no dobre zaoblenými tanínmi a príjemnou kyselinkou, ktorá mu dodáva sviežosť a dlhovekosť. Vína z odrody Corvinone sú cenené najmä pre svoju schopnosť dobre zrieť a po niekoľkých rokoch v sude či fľaši rozvíjajú komplexné tóny sušeného ovocia, korenia a balzamika.
Corvinone víno sa vynikajúco dopĺňa s tradičnými talianskymi pokrmami. Je skvelým spoločníkom k tučnejším mäsám, ako je pečená kačka či bravčové rebierka. Corvinone sa perfektne hodí k zrelým syrom, najmä k parmezánu či pecorinu, a tiež k hubovým risottám a paštétam. Výnimočný gastronomický zážitok ponúka víno Corvinone v spojení s jedlami s tmavou čokoládou, či už ide o dezert alebo mäso pripravené s čokoládovou omáčkou. Pre milovníkov mäsa je Corvinone ideálnym partnerom k tradičnému talianskemu ossobuco.
Ponuka vína odrody Corvinone