Odrody viniča podľa:  ABECEDY  •  FARBY VÍNA •  ŠTÝLU VÍNA •  VÝZNAMNOSTI ODRODY •  PÁROVANIA S JEDLOM

Rondinella - talianska odroda viničaRondinella je červená odroda viniča, ktorá pochádza zo severného Talianska z regiónu Veneto, kde je jednou z hlavných odrôd na výrobu vín Valpolicella a Amarone della Valpolicella. Hoci nie je tak známa ako jej častý partner Corvina, Rondinella zohráva kľúčovú úlohu v tradičných zmesiach týchto slávnych talianskych vín. Strapce Rondinelly sú stredne veľké, s okrúhlymi, stredne veľkými bobuľami tmavomodrej farby so stredne hrubou šupkou.

Víno z odrody Rondinella sa vyznačuje stredne intenzívnou rubínovou farbou a aromatickým profilom, v ktorom dominuje červené a tmavé ovocie. Víno Rondinella ponúka arómy a chute čerešní, malín a sliviek, často doplnené o jemné korenisté tóny a náznaky byliniek. Ako samostatná odroda vytvára Rondinella víno so stredne plným telom, miernou až strednou kyslosťou a jemnými trieslovinami. Výnimočné vlastnosti odrody Rondinella sa však najlepšie prejavujú v zmesiach, kde prispieva svojou ovocnosťou, farebnou intenzitou a štruktúrou, zatiaľ čo iné odrody, najmä Corvina, dodávajú komplexnosť a potenciál starnutia.

Rondinella sa výborne hodí k širokej škále jedál. Ľahšie štýly vína Rondinella sú vynikajúcim spoločníkom k predjedlám z údenín a syrov, ľahším cestovinám s mäsovými omáčkami a grilovanej hydine. Plnšie, komplexnejšie vína sa výborne hodia k výraznejším jedlám, ako sú dusené červené mäsá, divina, zrejúce syry a dokonca aj čokoládové dezerty. Všestrannosť vína Rondinella z neho robí ideálnu voľbu k tradičným talianskym jedlám ako sú rizoto, polenta s duseným mäsom a bohaté dusené ragú.
 

Vína z odrody Rondinella

 

Zdieľajte na: