krajina / oblasť / výrobca
Francúzsko Bordeaux Cotes de Castillon Château Joanin Bécot
ročník / farba vína
2019 červené víno
chuť / obsah / alkohol
suchá 0,75 l 14,5 %
teplota servírovania / uzáver fľaše
16 - 18 °C korok
odroda hrozna
75 % Merlot, 25 % Cabernet Franc
vinica
V roku 2000 sa Juliette Bécot a jej otec Gérard vydali hľadať vinárstvo. Rodina pôsobí v Saint-Emilion už dlho, no nastal čas, aby Juliette viedla vlastné vinárstvo. Ich prvým cieľom bola známa apelácia Saint-Émilion v Bordeaux. Po nejakom pátraní objavili vinicu Château Joanin v susednej obci Saint-Philippe-d'Aiguille, na samom východnom okraji pravdepodobne najznámejšej francúzskej vinohradníckej oblasti.
S cieľom dodať panstvu osobný, rodinný nádych sa Juliette a Gérard rozhodli pre malé premenovanie: panstvo nazvali Château Joanin Bécot.
Vinič rastie na hlinitých a vápencových pôdach na ploche 12 hektárov. Hrozno sa vyberie trikrát, potom sa pred fermentáciou vykoná studená macerácia. Fermentácia nakoniec prebieha vo veľkých, termoregulačných nerezových tankoch a zrenie, ako je pre Bordeaux typické, v barikových sudoch (50 % zrelo v nových barikových sudoch, 35 % v drevených sudoch a 15 % v amforách)
opis vína
Silný Castillion Côtes de Bordeaux od Château Joanin Bécot prichádza do pohára s hustou purpurovo červenou. Keď zatočíte pohárom, toto červené víno odhalí vysokú hustotu a plnosť, čo sa odráža v čírych kostolných oknách na okraji pohára. Toto francúzske cuvée prezentuje v pohári nádherne výrazné tóny fíg a černíc. Nechýbajú ani náznaky kávy/moka a kakaa.
Na podnebí sa Castillion Côtes de Bordeaux od Château Joanin Bécot otvára úžasne sucho, sviežo a aromaticky. Na jazyku sa toto silné červené víno vyznačuje neuveriteľne jemnou textúrou. Finále tohto mladistvého červeného vína z vinohradníckej oblasti Bordeaux, presnejšie z Castillon Cotes de Bordeaux, nakoniec zaujme pozoruhodnou dochuťou.
Toto červené víno z Francúzska si najlepšie vychutnáte pri teplote 15 - 18°C ako prílohu k jahňaciemu ragú s cícerom a sušenými figami, k cestovinám s klobásovými knedličkami alebo k hovädziemu bourguignonu.