Chardonnay z Burgundska si podmanilo celý svet. Hrozno bieleho vína sa dokonca pestuje aj v Kanade. Odroda hrozna je už desaťročia mimoriadne populárna a dôvody na to sú také rozmanité a všestranné ako samotné Chardonnay.
Ak si v reštaurácii naslepo objednáte pohár Chardonnay, môžete očakávať prekvapenie, lebo veľa faktorov ovplyvňuje výsledok zásadným spôsobom. Možno je to práve táto nepredvídateľnosť, ktorá láka mnohých milovníkov vína ochutnať Chardonnay znova a znova.
Vo Francúzsku rastie Chardonnay na viac ako 40 000 hektároch. Na ochranu pôvodných odrôd mnohých regiónov krajina dokonca prijala zákon, ktorý zakazoval vinárom klčovať pôvodné odrody viniča v prospech Chardonnay. Kalifornia teraz predbehla Francúzsko, pokiaľ ide o rozlohu. Vinič tam rastie na približne 50 000 hektároch. Španielsko s rozlohou približne 7 000 hektárov nasleduje Taliansko, Čínu, Austráliu a Čile.
Chardonnay je veľmi výnosná odroda hrozna, ktorej sa darí najmä na vápenatej pôde, ktorá nie je príliš suchá. Pestovanie tohto viniča však vyžaduje skúsenú ruku vinára, lebo vďaka tenkej šupke je Chardonnay náchylné na hnilobu hrozna a pleseň môže spôsobiť problémy aj viniču.
 

Vína z odrody Chardonnay