BORSAO - vinárstvo

 
BORSAO - vinárstvo - Španielsko - Campo De Borja - mapa

krajina
Španielsko
oblasť
Campo De Borja
vinári
José Luis Chueca, Chris Ringland
odroda hrozna
Garnacha, Syrah
webstránka vinárstva

 


BORSAO - logo vinárstva
BORSAO - víno - vinica
BORSAO - vinica
BORSAO - sudy vína

BODEGAS BORSAO sa medzičasom stalo nezávislým vinárstvom, ktoré úzko spolupracuje s prepojeným družstvom približne 620 malých výrobcov z Campo de Borja. V nadmorskej výške od 350 do 750 metrov v okolí mesta Borja sa pestuje takmer 2 400 hektárov viníc. Vinič je tam veľmi starý a našťastie prežil fázu nových výsadieb medzinárodných odrôd viniča v 80. a 90. rokoch.

V pivniciach BORSAO sa hlavný enológ José Luis Chueca rád opiera o osvedčené: používa cementové tanky a barikové sudy, víno sa vyrába vo väčšom meradle, ale podľa osvedčených princípov. Pre neho je dôležitá kvalita hrozna, pretože vo vinárstve sa zaň nedá ničím nahradiť. Najmodernejšie nové suterénne budovy boli dokončené v roku 2019 a pravdepodobne budú jedinečné svojím typom a veľkosťou.

V BODEGAS BORSAO hrá hlavnú úlohu autochtónna odroda Garnacha; jeho pôvod sa predpokladá v Aragónsku, keďže sa v Španielsku nazýva aj „Tinto Aragonéz“. V priebehu storočí sa táto odroda hrozna dokonale prispôsobila ťažkému životu v Campo de Borja a na mierny stres reaguje enormnou koncentráciou šťavy. Bridlicové pôdy s vápencovými nánosmi, spôsobené zvetrávaním žulových útvarov neďalekého pohoria Moncayo, tvoria základ kríkovitých viníc a zaisťujú vínam jedinečnú mineralitu. Okrem toho veľmi kontinentálne podnebie so suchými, horúcimi dňami a chladnými nocami má pozitívny vplyv na vývoj hrozna. Príliš vysoké teploty počas zberu úrody sú vystavené chladnému severnému vetru „El Cierzo“, ktorý na jar a na jeseň neustále fúka od Atlantiku. Neďaleké 2300 metrov vysoké pohorie s tromi charakteristickými vrcholmi (Tres Picos) tvorí prirodzenú bariéru smerom na západ a znižuje tak množstvo zrážok.

Úplne novým v ponuke je červené víno „Cabriola“, silná zmes Ganacha, Syrah a trochu Mazuelo z 20 až 40-ročných viníc na úpätí pohoria Moncayo. „Cabriola“, klasicky vinifikovaná a skladovaná 12 mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch, vykazuje plnú arómu tmavých bobúľ a vanilky, doplnenú jemnými tanínmi. Everybody‘s Darling!

BODEGAS BORSAO je už dlhé roky prvotriednou, stálou a priateľskou adresou červených vín, ako si to človek môže len priať. Čistý a ovocný, koncentrovaný, vždy svieži s oživujúcou kyselinkou je štýl od jednoduchého Tinto po vyššiu triedu, v ktorom „Tres Picos“ a mimoriadne vína z ALTO MONCAYO využívajú plný potenciál rustikálneho regiónu Campo de Borja. Alebo citát Roberta Parkera: „Borsao is a most reliable producer of absolutely astonishing values!“

Ponuka vína vinárstva BORSAO