Mourvèdre je červená odroda viniča s pôvodom vo východnom Španielsku, kde je známa pod názvom Monastrell. Odkiaľ sa rozšírila do južného Francúzska, najmä do oblasti Provence a Rhônského údolia. Mourvèdre je starodávna odroda a záznamy o tejto odrode siahajú až do 14. storočia. Vinič Mourvèdre sa vyznačuje kompaktnými, malými až stredne veľkými strapcami s tmavofialovými, takmer čiernymi bobuľami s hrubou šupkou bohatou na farbivá a triesloviny, čo sa výrazne prejavuje na charaktere vína.
Víno z odrody Mourvèdre vyniká svojou intenzívnou, tmavou rubínovou až fialovou farbou a robustnou štruktúrou. Mourvèdre ponúka komplexné arómy, v ktorých dominuje tmavé ovocie ako černice, slivky a čučoriedky, doplnené o korenisté tóny čierneho korenia, kože, diviny a zemitosti. S vekom víno získava nuansy balzamika, húb a tabaku. Víno z odrody Mourvèdre je charakteristické svojou plnosťou, výraznými, ale elegantnými trieslovinami a strednou až vyššou kyslosťou. Telo vína je plné, štruktúrované, s dlhým, komplexným záverom, ktorý často odhaľuje jemnú korenistosť typickú pre túto odrodu.
Mourvèdre je ideálnym spoločníkom k výrazným, silne ochuteným jedlám. Výborne sa hodí k dlho pečenému alebo dusenému mäsu ako je divina, jahňacie koleno alebo hovädzie na červenom víne. Jeho robustný charakter dopĺňa tiež grilované červené mäso, najmä steaky a rebierka. Mourvèdre dokáže zvládnuť aj korenisté jedlá, napríklad zo stredomorskej alebo severoafrickej kuchyne bohatých na bylinky a korenie ako rozmarín, tymian či škoricu. Staršie, vyzretejšie víno je vynikajúcim partnerom k dobre vyzretým aromatickým syrom.
Vína z odrody Mourvèdre (Monastrell)