Odrody viniča podľa:  ABECEDY  •  FARBY VÍNA •  ŠTÝLU VÍNA •  VÝZNAMNOSTI ODRODY •  PÁROVANIA S JEDLOM

Petit Verdot - francúzska odroda viničaPetit Verdot je červená odroda viniča, ktorá pochádza z oblasti Bordeaux vo Francúzsku. Hoci presný pôvod odrody nie je známy, bola známa už v stredoveku. Jej názov „malý zelený“ (Petit Verdot) odkazuje na problém s dozrievaním – bobule tejto odrody často zostávali zelené aj v čase zberu, pretože potrebuje dlhé, teplé vegetačné obdobie. Vinič Petit Verdot sa vyznačuje malými strapcami s drobnými, modročiernymi bobuľami, ktoré majú veľmi hrubú šupku a vysoký pomer jadier k dužine, čo dáva vínu výraznú farbu a vysoký obsah trieslovín.

Víno z odrody Petit Verdot je charakteristické svojou intenzívnou, takmer nepriehľadnou tmavofialovou až čiernou farbou. Kvalitné víno Petit Verdot ponúka komplexnú aromatickú paletu, v ktorej dominujú tmavé bobule ako černice a čučoriedky, spolu s kvetinovými tónmi fialiek a korenistými náznakmi čierneho korenia, cédrového dreva a mäty. V chuti je víno Petit Verdot plné, hutné, s výraznými, ale dobre štruktúrovanými trieslovinami, strednou až vyššou kyslosťou a intenzívnou ovocnosťou. Záver vína je dlhý, perzistentný, odhaľujúci komplexné vrstvy chutí, ktoré sa postupne rozvíjajú.

Vďaka svojej robustnosti a výraznej štruktúre sa víno z odrody Petit Verdot najlepšie hodí k bohatým, výrazne ochucovaným jedlám. Je vynikajúcim spoločníkom k pečenej alebo grilovanej divine, najmä k jeleniemu a diviačiemu mäsu, kde dokáže vyvážiť výraznú chuť mäsa. Rovnako dobre sa Petit Verdot spája s dobre prepečenými steakmi, pečeným jahňacím mäsom s bylinkami a teľacími líčkami na víne. Staršie, vyzretejšie vína z tejto odrody vynikajúco ladia s intenzívnymi, tvrdými syrmi ako je čedar alebo parmezán, a tiež s jedlami s čokoládou, napríklad s čokoládovými dezertmi s lesným ovocím.
 

Vína z odrody Petit Verdot

 

Zdieľajte na: