víno a gouda
O víne

Víno a gouda

Víno a gouda: tvoria dobrý tím

Mnoho rôznych druhov goudy si vyžaduje dobrú ruku pri výbere vhodných vín. Niektoré korenisté kvapky sa môžu rýchlo zdať príliš prehnané s mladým syrom, zatiaľ čo vína, ktoré sú príliš ľahké, riskujú, že sa stratia spolu s pikantnými variantmi syra. Ku goude možno v zásade podávať červené aj biele víno. Závisí to od ich zložitosti a ovocnosti. Na našej stránke vivino.sk nájdete vždy to správne pre daný okamih.

Víno s mladou goudou

Mladá gouda svojou jemnosťou ladí s bielymi vínami, ktorých charakter je navyše príjemne jemný. K tomuto syru sa hodia aj jemne ovocné kvapky, pretože dopĺňajú jeho krémový profil. Dobrou voľbou sú nekomplikované vidiecke vína a ľahké kupáže ako kvetovo voňavý Coté Floral z francúzskeho vinárstva Domaine Lafage, alebo svieže Cuvée blanc od Olivera Zetera z nemeckého Pfalzu či jemne zladené 3 Passo Bianco z vinárstva Cielo e Terra, ktoré už po 4 generácie prináša talianske slnko na stoly pre nás Európanov.

Víno so stredne zrelou goudou

Na stredne zrelú goudu potrebujete trochu komplexnejšie víno. V červených vínach by obsah trieslovín nemal byť príliš výrazný, aby nezakryl stále prítomnú jemnosť syra. Ovocné kvapky – biele ako aj červené – s tónmi bobuľového ovocia, kôstkového ovocia a tiež s jemnými minerálnymi tónmi pasujú výborne k tomuto syru. Vhodný francúzsky kandidáti z nášho e-shopu sú Tessellae Carignan z vinárstva známeho vinára Jeana-Marca Lafagea z Languedocu, Saumur Champigny z vinárskeho spolku Dumnacus Vignerons z Loire, alebo ovocný španielsky Don Quijote y Rosinante Roble od Vidal De Saz z Castilla La Mancha.

Víno so zrelou goudou

lafabrique a gaudaDlhšie zrenie vytvára v goude jemnú, silnú chuť. Teraz prišiel čas na tie vína, ktoré sa často označujú ako intenzívne, plné a komplexné. Popri nej zažiaria červené vína s dobre integrovanými tanínmi a vôňami červeného ovocia. Pri bielych a ružových vínach to môže byť viacvrstvové víno s jemnými, sladkými podtónmi. Taktiež by mohli zabodovať aj vína z neskorého zberu. Zo sortimentu od vivino.sk sa oplatí ku zrelej goude vyskúšať španielske červené Borsao – Bolé alebo Reserva. Skvelé sú aj francúzske vína La Fabrique či Villa Blanche Malbec z vinárstva Calmel & Joseph. Vhodný talian sa ponúka z vinárskeho spolku San Marzano, Primitivo Di Manduria z línie SUD alebo krásne vyvážená Valpolicella Ripasso Superiore od Diega Cottiniho z domu Monte Zovo, pre ktoré rok 2023 zostane v pamäti ako rok hospodárskeho nečasu a 50 až 70% zničenej úrody. Preneste sa na chvílku k známemu jazeru Lago De Garda a vychutnajte si tú pravú valpolicellu severného talianska.

Viacrokov zrejúca gouda a víno

Spojenie viacročnej goudy s vínom je vzrušujúca záležitosť. Jeho intenzívna korenistosť znáša aj ťažké červené vína s výraznými tónmi trieslovín. Vo víne by nemala chýbať ovocnosť. Vhodné sú odrody hrozna s príjemnou korenitosťou a intenzívnejším dotykom dreva. Tu sa uprednostňujú vína intenzívneho rázu z atlantickej juhozápadnej strany Francúzska Bordeaux – Château Beauvillage Médoc Cru Bourgeois alebo Château Du Glana zo Saint Julien. Južnejší Madirán často označovaný ako malé Bordeaux s malými vinárstvami ako Domaine Berthoumieu sa so svojimi tromi mušketiermi nemusí hambiť v tíme s goudou, taktiež ako aragónska Berola, alebo Tres Picos od Borsaa. Práve tieto vína pre nás Slovákov neznámej odrody garnacha sú vhodným spoločníkom pri večeroch s goudou. Intenzívne chute s goudou zažijeme aj v kombinácii so Sessantanni, -F- kom alebo Anniversariom z taliankého vinárskeho spolku San Marzano z Mandúrie, alebo s elegantnou Baccarossou od Poggio le Volpi, ktorý sídli neďaleko Ríma. A ak ešte stále nemáte dosť, prineste na stôl vyše ročnú goudu so sherry. Sušené ovocie a koreniny sa k sebe mimoriadne hodia.

 

 

 

Pridaj komentár